Оголошення

Новини

Зміни в законодавстві з 4 квітня 2018 року.


4 квітня набуває чинності Закон України «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Відповідно до закону кожен оператор ринку (виробник, перевізник, магазин) оцінюватиметься за ступенем ризику. Кожного оператора ринку оцінюватимуть індивідуально. Залежно від того, скільки підприємець набере балів за ступенем ризику, встановлюватиметься частота перевірок. Звичайно, якщо ви продаєте у кіоску запаковані чай чи каву, то ризик буде мінімальним. Такого підприємця перевірятимуть не часто. Зовсім інший ступінь ризику у виробництва напівфабрикатів, що працює із сирим м’ясом. До цього підприємця і вимог буде більше, і контроль буде суворіший, перевірки частішими.

Все, що оператор ринку знатиме, це те, що до прикладу, його перевірять чотири рази на рік, без попередження.

Перевірку здійснюватимуть у вигляді інспектування та аудиту. На відміну від інспектування, аудит передбачатиме попередження за кілька днів.

Перевірки будуть проводиться із застосування актів перевірок – це, по суті, перелік питань, кожне з яких містить посилання на нормативно-правовий акт, де є ця вимога. Якщо інспектор каже, що ваша робоча поверхня, яка безпосередньо вступає в контакт із харчовим продуктом, має бути вологостійкою та гарно митися, то буде посилання на цю вимогу у статті закону. Все це буде у публічному доступі, тож оператор ринку може скачати собі ці чек-листи і сам себе перевіряти. Інспектор може поставити тільки ті питання, які є в чек-листі.

Під час проведення перевірки інспектор має можливість проведення відеофіксації, що дасть змогу у разі конфліктних ситуацій швидко найти істину.

Закон передбачає порядок, відповідно до якого підприємства, які дотримуються вимог законодавства будуть перевіряти рідше. На противагу заохоченням Закон прописує і досить жорстку систему відповідальності за порушення. Штрафні санкції складають від трьох до п’ятдесяти мінімальних заробітних плат в залежності від серйозності порушення. Також закон дає можливість тимчасово призупинити виробництво та/або обігу харчових продуктів, якщо виробництво та/або обіг продукції становлять загрозу.
 




Автор: pressa від 02.04.2018