Новини

80% українських закладів ресторанного господарства дотримуються антитютюнового законодавства


5 лютого ГО “Життя”, коаліція “За вільну від тютюнового диму Україну”, представники Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві та ресторатори провели прес-конференцію щодо виконання антитютюнового законодавства у закладах ресторанного господарства.
Учасники представили результати громадського моніторингу щодо дотримання заборони на куріння в приміщеннях ресторанів, а також окреслили ключові законодавчі проблеми у цій сфері.

Протягом грудня 2017 р. – січня 2018 р. волонтери коаліції громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну” та Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів» провели громадський моніторинг 398 закладів ресторанного господарства з метою оцінити стан виконання Закону України № 2899-IV щодо заборони куріння у закритих приміщеннях кафе, барів, ресторанів у 7 містах України (Києві, Житомирі, Черкасах, Харкові, Одесі, Львові, Івано-Франківську).

Так, моніторинг показав, що 80,2% перевірених кафе, барів та ресторанів дотримуються вимог українського законодавства, й приміщення цих закладів повністю вільні від диму сигарет і кальянів чи пару електронних сигарет.

Під час моніторингу взагалі не виявили порушень у Житомирі та Івано-Франківську. Менш як 3% порушень було у Львові; 11,4% - у Черкасах; 17,2% - в Одесі. Рекордсменами-порушниками традиційно стали Київ - у 28,9% закладів курили, та Харків – у 45,2% було виявлено тютюновий дим.
Якщо порівнювати дані цьогорічного моніторингу із аналогічною перевіркою тих самих закладів у 2015 році, то сукупний показник виконання закону по 7 містах практично не змінився. У 2015 році курили в 19,7% кафе, барів, ресторанів, а в 2017 р. – у 19,9%.
Водночас ситуація із дотриманням закону покращилась в Одесі на 9,3 відсоткових пункти (з 26,6% порушень до 17,2%), але майже вдвічі погіршилась у Харкові (з 28,3% порушень до 45,2%).

Найбільше порушень стосується куріння кальянів – 17,6% від усіх перевірених закладів, а куріння сигарет було зафіксовано лише у 6,8% закладів. Також новою загрозою є те, що деякі заклади починають маркувати себе як “IQOS Friendly”, тобто вони дозволяють курити в приміщенні тютюнові вироби для електричного нагрівання, користуючись нібито відсутністю чіткого законодавчого регулювання цих товарів. Проте навіть тютюнова індустрія називає стіки для електричного нагрівання тютюновими виробами, тому вони також підпадають під дію 13 статті закону №2899-IV.

З початку 2017 року Міністерство економічного розвитку та торгівлі відмовляє Держпродспоживслужбі у погодженні проведення перевірок закладів ресторанного господарства на підставі скарг споживачів щодо куріння у цих закладах. Це створило такі умови, коли споживачів позбавили будь-якого права захищати свої конституційні права. При цьому недобросовісний бізнес лишається повністю безкарним і продовжує зловживати цим.

«На сьогоднішній день суб’єктів господарювання можна розділити на: порушників, які взагалі не дотримуються норм чинного законодавства та підприємців, які зважають на правила роботи ресторанного господарства. Спеціалісти Держпродспоживслужби м. Києва проводять багато зустрічей, робочих нарад, з приводу заборони куріння в закладах громадського харчування. В майбутньому заплановано разом з представниками Національної поліції виходити на суб’єкт господарювання та перевіряти наявність ліцензій на роздрібну торгівлю, дотримання антитютюнового законодавства і у разі виявлення порушень реагувати відповідно до чинного законодавства.» (ред.), начальник Відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Олена Сібілєва

Тому експерти з контролю над тютюном закликають всіх виконувати антитютюнове законодавство, яке рятує життя людей, а також звертаються до Верховної ради невідкладно прийняти законопроект №4030а.





Автор: pressa від 05.02.2018