Оголошення

 01.05.2018
День праці

Статті

Підвищення якості молока - одна з стратегічних завдань розвитку галузі

Нещодавно був оновлений стандарт якості молока-сировини. Про те, що це за зміни і як такий крок вплине на молочну галузь і на виробників молока, розповіла заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

Олена Ковальова: Розглядати питання зміни вимог до якості молока-сировини, що поставляється на переробні підприємства, можна тільки в контексті готовності галузі таке молоко виробляти в достатній кількості.

На сьогоднішній день всі вимоги до молока прописані в ДСТУ 3662-97 «Молоко коров'яче незбиране. Вимоги при закупівлі ». Стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, градирень на екстра, вищий, перший і другий сорти. Цей стандарт з першого січня 2018 року мав бути замінений ДСТУ 3662 до: 2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови », який спрямований на підвищення вимог до якості молока і врегулювання використання молока другого сорту тільки в певних цілях. При цьому, розуміючи реалії галузі та необхідність поступового переходу, Мінагропрод ініціював відстрочення набуття чинності оновленого стандарту, яку підтримали в Національному органі стандартизації. Умови технічного регулювання змінилися, і з поточного року державний стандарт щодо молока більше не є обов'язковою нормою.

Рішення про відстрочення прийняття стандартів до початку липня допоможе згладити адаптацію як виробників, так і переробників до нових умов і мінімізувати можливі збитки. Разом з тим, пролонгація дії стандартів не вирішує проблем галузі. Фактично ця відстрочка буде використана Мінагропродом для формування ступеневої системи трансформації вимог до якості молока-сировини, гігієнічним вимогам до молока і молочних продуктів при виробництві та переробці. Впровадження кожного наступного кроку буде супроводжуватися аналізом розвитку ринку і ефективності державної підтримки.

Проект даного документа, наказу Мінагропроду, готовий і в січні буде представлений на громадське обговорення. Після прийняття він стане обов'язковим для виконання документом.


Які зміни будуть внесені в документ для того, щоб знизити всі ризики для молочників?

Олена Ковальова: Перш ніж говорити про ризики, потрібно розуміти, про яку цільовій групі виробників йдеться і про яке молоці.

Зміни стосуються поступового приведення вимог до якості молока-сировини у відповідність з більш високими нормами, в кінцевому підсумку - з так званим стандартом 100/400, що відповідає європейським положенням. Норми 1997 року, встановлені чинним стандартом, термін дії якого продовжений до липня 2018, передбачають в рази більше допустиме забруднення для молока другого класу. Після липня в силу вступить наказ Мінагропроду, який передбачає ряд перехідних етапів.

Для довідки: 100 - це кількість умовних одиниць мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів на 1 см3, 400 тис. Соматичних клітин в 1 см3 молока домогосподарств з 4,1 млн.

Саме використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено. Але дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну.

Про яку кількість молока йде мова? У структурі молока-сировини, яке приймається молокопереробними підприємствами, молоко другого сорту займає близько третини, переважно від господарств населення. Тобто в сукупності це 22% молока від кількості молока, в тому числі 15% від виробленого в господарствах населення (задіяно до 180 тис. Домогосподарств з 4,1 млн.)

Підкреслю, що ми говоримо про якість молока, а не про суб'єктності. Закупівля молока у господарств населення буде продовжуватися.


Як і за рахунок чого виробники можуть поліпшити якість молока?

Олена Ковальова: Необхідно дотримуватися гігієнічні вимоги до процесу виробництва молока. Зазначу, що підвищення якості молока від другого сорту до першого не вимагає значних витрат. Йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний в роботі з коровами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, мити руки з милом або дезінфікувати їх. Для доїння потрібно застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат або доїльних установку, які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння. І звичайно, корови повинні підлягати ветеринарному догляду. Базові рекомендації для господарств населення з гігієни виробництва молока підготовлені Госпотребслужбой спільно з швейцарсько-українським проектом SAFOSO.

Виробникам молока доцільно працювати над поліпшенням санітарно-гігієнічних умов роботи. Молоко найвищої якості коштує більше, ніж другого сорту. А молоко-сировину екстра-класу (незважаючи на зростання реалізації сільськогосподарськими підприємствами на 19%, господарствами населення - в 9 разів за 3 квартали 2017 року порівняно з попереднім роком) користується підвищеним попитом. Зараз його частка в структурі закупівлі більш 15,5%, а рік тому - 13,8%. Більш того, саме молоко екстра-класу в більшості своїй є базою для виробництва молочних продуктів, призначених на експорт. Поставки на зовнішній ринок, після переорієнтації географії збуту на країни ЄС, Північної Африки, Азії, динамічно зростають, формуючи попит на сировину на внутрішньому ринку. І незважаючи на знижується з жовтня індекс цін на молочну продукцію ФАО, його показники все одно вище, ніж минулорічні.

Крім поступової зміни гігієнічних вимог до виробництва, переробки та введенню в обіг молока, перед операторами харчового ринку стоїть ще одне завдання.

Законом України «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» встановлено обов'язковість розробки, введення в дію та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). У зв'язку з цим встановлено контрольні дати для підприємств, які здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - до 20 вересня 2018 року, для малих потужностей (для довідки, ред .: постачають продукцію кінцевому споживачеві, персонал до 10 осіб, площею до 400 м2, або не поставляють продукцію і мають персонал в кількості до 5 осіб) - до 20 вересня 2019 року.

Встановлено відповідальність за відсутність або порушення вимог щодо забезпечення простежуваності системи НАССР.

Для довідки: вимоги по розробці, впровадженню і застосуванню постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджені наказом Мінагропроду від 01.10.2012 р № 590 (зі змінами та доповненнями).

Протягом 2016 і 2017 років Мінагропрод спільно з проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні» за підтримки ОДА провів 33 безкоштовних семінару у всіх регіонах України для представників операторів ринку харчових продуктів. Разом з тим, я б ще раз акцентувала увагу на необхідності впровадження НАССР.

Для невеликих господарств хорошим способом прийти до підвищення якості молока може стати кооперація, адже тоді можна не тільки ділитися досвідом і знаннями, а й спільно закуповувати і використовувати обладнання, шукати точки збуту і т. Д. Сьогодні через кооперативи реалізується дуже мала частка молока, хоча потенціал величезний.

І звичайно, у відповідь на виклики галузі в бюджеті цього року передбачено безпрецедентно висока сума на розвиток тваринництва - 4 млрд грн.


За рахунок чого планується поширювати ці стандарти серед виробників? Як довести фермерам, що кооперація - це вигідно?

Олена Ковальова: Аграрії часто з недовірою ставляться до питань кооперації, за великим рахунком через минулого негативного досвіду. Питання розвитку кооперативів неодноразово піднімалися і Мінагропродом, і різними організаціями, і компаніями на численних заходах. Крім усього, в Україні є ряд успішних кооперативів в молочному секторі. Наприклад, є модельна кооперативна ферма в Дніпропетровській області. Однак просто поширення інформації на конференціях недостатньо.

Питаннями впровадження практики кооперації повинні займатися експерти-консультанти, які допомагають і вчать аграріїв адаптувати і виводити своє виробництво на конкурентний рівень. Поки такі консультаційні служби не настільки поширені по всій Україні, проте процес вже йде, з кожним роком консультантів стає все більше. У бюджеті цього року ми плануємо підтримку дораднічества.

І звичайно, один з вагомих аргументів для кооперації - це значна державна підтримка тваринництва, а також фермерства та кооперації. Повинен змінитися формат процесу виробництва молока. Тобто мешканці сіл, у яких є корови, зможуть об'єднатися, отримати від держави гроші на обладнання, розширити свій бізнес і підвищити якість продукції. Таким чином, з'являється і ще один плюс - створення нових робочих місць в селі.


Що передбачено бюджетом для тваринників в наступному році?

Олена Ковальова: Щодо розвитку молочного сектора є кілька цілей. Саме на їх досягнення спрямовані інструменти державної політики. Стратегічне завдання - трансформування молочного сектора, створення можливостей для розширення переходу виробників молока - господарств населення в організовані форми - фермерські господарства, сімейні фермерські господарства, кооперативи. В останні роки відбувається поступове зміщення структури виробництва молока в сторону сільськогосподарських підприємств. Виробництво молока повинно стати бізнесом, і, безумовно, необхідно, щоб нормування вимог до якості супроводжувалося бюджетними можливостями. Загальна мета - нарощування поголів'я, підвищення його продуктивності, поліпшення якісних показників молока.

Бюджет 2018 року передбачає створення умов для здешевлення вартості кредитних ресурсів, підтримку для поліпшення генетичного потенціалу молочного стада, ряд інших механізмів. Як показує практика, доступне фінансування - один з найбільш ефективних інструментів підтримки, який дозволяє оновити основні фонди, залучити необхідні оборотні кошти.

У Мінагропроді пройшло ряд консультацій з громадськими організаціями, що представляють інтереси учасників молочного сектора. В цілому напрямки і механізми знайшли розуміння. Поки в процесі розробки механізми підвищення привабливості молочного бізнесу, зняття надмірної пропозиції молока, виробленого в господарствах населення в піковий, літній період.

Передбачена підтримка для кооперативів спрямована на допомогу малим виробникам вийти на організований ринок, підвищення якості молока та процесу його виробництва, отримання організованого ветеринарного догляду. Це важливо, оскільки лише 15% молока, виробленого в господарствах населення, йде на переробку.

Всі механізми підтримки тваринництва будуть викладені в єдиному документі, порядок використання коштів. Це зручно для одержувачів державної допомоги. Завдання - визначити правила ще в січні, щоб доступ до фінансування відкрився якомога раніше і діяв весь рік.



Автор: pressa від 11.01.2018





  

Відеорепортаж