Статті

Узагальнена інформація за період з 16.02.2017 по 1.08.2017р. щодо встановлених недоліків та порушень операторами агропродовольчих ринків та торговельних майданчиків

На виконання:
  • Протоколу 2 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому органі Київської міської ради;
  • Наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 400  від 12.06.2017;
  • Доручення державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №601-01/28 від 10.07.2017р.
  • З питань додержання гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами за результатами проведення планових та позапланових заходів державного контролю та моніторингу.
Типовими порушеннями для всіх операторів ринків є наступні:

1. Не отримані експлуатаційні дозволи на провадження діяльності.

2. Не всі ринки забезпечені теплом та зв’язком.

3. Не всі ринки забезпечені гарячою водою. В деяких павільйонах з реалізації харчових продуктів тваринного походження відсутнє водопостачання.

4. В деяких павільйонах потребує ремонтних робіт стеля та вікна. Віконні простори не облаштовані  сітками, а люмінесцентні лампи  не  захищені арматурою.

5. Поверхні столів, прилавків та включаючи поверхню обладнання для реалізації харчових продуктів тваринного і рослинного походження знаходяться у пошкодженому стані. Покриття потребують заміни плиток кахелю, ретельного чищення та пофарбування металевих листів, та/або заміни їх на листи нержавіючої сталі чи листи алюмінієвих сплавів, або інших матеріалів, допущених для вказаних цілей МОЗ України.

6. Поверхні дверей в деяких торговельних павільйонах та кіосках знаходяться у неналежному стані, що не дозволяє їх чищення та миття.

7. Використовується холодильне устаткування частково не забезпечене приладами для контролю та вимірювання температури. Холодильні устаткування (вітрини) торговельного залу частково потребують заміни та ремонтних робіт.

8. Зустрічались випадки використання колоди для розрубу м’яса у неналежному стані: не зачищеними, з глибокими зарубками та ритвинами. Деякі оператори використовують колоди без  встановлення їх  на металеві підставки і не фарбовані олійними красками. 

9. Відсутні окремі приміщення для проведення чищення, дезінфекції та зберігання робочих інструментів, а також окремі приміщення для зберігання дезінфікуючих розчинів та робочі місця для приготування  робочих розчинів.

10.  У туалетах відсутні шафи для зберігання дезінфікуючих розчинів та інвентарю; інвентар, що застосовується для прибирання  торговельних рядів і туалетів використовується без належного маркування.

11.  Розташування майданчиків для встановлення сміттєзбірників не відповідає вимогам «Державно-санітарних норм та правил для утримання територій населення місць»,  затв. наказ № 145 від 17.03.2011р., та п. 2.7 «Ветеринарно-санітарних правил для ринків», 1996 р.

12.  На контейнерах для збору сміття частково відсутні кришки, а їх миття та дезінфекція проводиться неналежним чином.

13.  Деякі оператори не дотримуються відповідних положень законодавства щодо зберігання харчових відходів.

14.  На ринках відсутнє зонування торгових рядів. Операторами ринків допускається торгівля харчових продуктів рослинного походження у не відведених місцях з пристосованих прилавків: картонних та пластикових коробок та з підлоги, асфальту без застосування піддонів та підтоварників.

15.  Не всі оператори ринку проводять навчання персоналу щодо гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів та реєструють навчання у спеціальних журналах.

16.  До роботи допускається персонал зайнятий санітарною обробкою інвентарю та устаткування в яких відсутнє проходження періодичного медичного огляду.

17.  Допускаються реалізатори харчових продуктів до торгівлі без особистих медичних книжок. Часто у реалізаторів відсутній санітарний одяг.

18.  На торговельних майданчиках а подекуди і на ринках допускаються до продажу харчові продукти тваринного і рослинного походження без наявності супровідних документів та проходження ветеринарно-санітарної експертизи.

19.  На торговельних місцях часто відсутні таблички з даними про суб’єкта господарювання.

20.  Операторами дозволяється використання продавцями  не повірених засобів вимірювальної техніки, на яких відсутні повірочні тавра  або чіткість їх не простежується.

21.  Допускається реалізація харчових продуктів тваринного походження   (м'ясо, м’ясопродукти, риба, рибні продукти) на раніше використаних картонних коробках , простирадлах на прилавках, вітринах і навіть у холодильних установках. 

Враховуючи вищевикладену інформацію хотілося б звернути увагу операторів агропродовольчих ринків дотримуватись наступних вимог:

1.Територія повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі, стоянку для транспортних засобів, безпечні для руху пішоходів входи і виходи, штучне освітлення території ринку, телефонний зв’язок, електро- та водопостачання холодною та гарячою водою в необхідній кількості, водовідведення, туалет, обладнані контейнерами майданчики для збирання відходів і сміття тощо.   

2. Робота ринків не повинна погіршувати санітарний і екологічний стан місцевості й негативно впливати на умови проживання населення. Система видалення сміття, відходів і нечистот повинна відповідати загальним санітарно-гігієнічним вимогам експлуатації  приміщень, при цьому особлива увага приділяється запобіганню загрози забруднення повітря, води, ґрунтів та можливості розповсюдження паразитуючих комах, гризунів та інших шкідників.

3. Улаштування та утримання територій повинно відповідати вимогам Санітарних правил утримання територій населених місць та Ветеринарно-санітарних правил для ринків, затв. наказом № 23 від 04.06.96 р. та гігієнічним вимогам до потужностей, на яких здійснюється обіг харчових продуктів.    
      
4. На вході на ринку розміщується вивіска із зазначенням повної назви ринку і його власника, спеціалізації ринку, режиму роботи, графічно виконаний план території з позначенням усіх стаціонарних об’єктів ринку, ДЛВСЕ, пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.

5. На видному, доступному для огляду місці встановлюється оформлений стенд з розміщеними на ньому копії свідоцтва про держ. реєстрацію власника ринку, його місцезнаходження і телефон, цих Правил, витягів із Закону «Про захист прав споживачів» та «Правил користування ЗВТ у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг», нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій, тарифів плати за послуги та правил їх надання, Ветеринарно-санітарних правил для ринків, інформацію про адресу і номери телефонів органів, що забезпечують державний захист прав споживачів, здійснюють контроль та нагляд за якістю та безпекою товарів та з питань повірки ЗВТ, інформації про місцезнаходження книги відгуків і пропозицій тощо.

6. Реалізація сільськогосподарських продуктів, продовольчих, непродовольчих товарів, живої худоби, птиці, кормів, домашніх тварин, декоративних птахів, акваріумних риб, посадкового матеріалу плодово-ягідних культур, овочевої і квіткової розсади, живих садових квітів, насіння овочевих культур і квітів проводиться на спеціалізованих ринках чи на спеціально виділених рядах (секціях) змішаних ринків з обов’язковим дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог.

7. На території відкритого ринку, у критих ринках та павільйонах, де реалізуються харчові продукти рослинного і тваринного походження, повинні бути обладнані спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м’яса і битої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо. Для забезпечення відповідного зберігання та реалізації харчових продуктів, що швидко псуються передбачене облаштування холодильним устаткуванням, відповідно до вимог Ветеринарно-санітарних правил для ринків.

9. Розташування торговельних місць на ринку, торговельно-технологічного обладнання має бути зручним для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил та безпечних умов праці, забезпечувати вільний прохід покупців та належну культуру обслуговування. Спеціалізовані зони, ряди прилавків та майданчики обладнуються наочними позначеннями про їх призначення. Усі торговельні місця позначаються номерами. Продавцям забороняється використовувати торговельні місця не за призначенням.

10. Робоче місце продавця повинно бути обладнано належним чином: криті або відкриті столи, прилавки, мати площу для викладки та зберігання запасів товарів тощо. Гігієнічне покриття прилавків та столів повинно бути покриті нержавіючою сталлю, листами алюмінієвих сплавів та іншими матеріалами, дозволеними для вказаних цілей МОЗ України. Торговельний інвентар повинен бути із нержавіючих легкомийних матеріалів в достатній кількості та утримуватися в чистоті та у спеціально передбачених шафах та приміщеннях для чищення, дезінфекції і зберігання .

11. Місця для продажу продукції (товарів) з транспортних засобів виділяються на спеціально обладнаних та розмічених майданчиках, що не створює небезпеки для покупців. Продаж продовольчих і непродовольчих товарів здійснюється в окремих зонах цих майданчиків згідно з затвердженою адміністрацією ринку схемою дислокації торговельних місць на ринку. У відведених місцях торгівлі пересування транспортних засобів дозволяється лише до початку торгівлі та після її завершення.

Адміністрація ринку зобов’язана:

1. Підтримувати територію ринку в належному санітарно-технічному стані, оснащувати його необхідним обладнанням та інвентарем, ЗВТ.

2. Забезпечувати продавців на ринку торговельними місцями за профілем торгівлі, спеціальним одягом залежно від виду харчової продукції, що реалізується, торговельним інвентарем, зберігання харчової продукції на складах, у холодильниках та інших приміщеннях ринку відповідно до санітарних норм і правил.

3. Не допускати до продажу товарів, що заборонені, створювати належні умови для додержання продавцями правил торгівлі, санітарного стану, правильного використання ЗВТ, інвентарю ринку, підвищення рівня культури торгівлі та безпечних умов праці.

4. Надавати продавцям і покупцям інформацію щодо вимог цих правил, Ветеринарно-санітарних правил на ринках  тощо.

5. Установити на доступному місці достатню кількість контрольних ваг з відповідними інформаційними табличками.

6. Забезпечувати дотримання продавцями вимог правил торгівлі.

7. Забезпечувати централізоване прання санітарного та спеціального одягу, миття та дезінфекцію торговельного інвентарю, обладнання.

8. Забезпечувати постійне вивезення відходів і сміття, а після закінчення роботи належне очищення (з вологим прибиранням) та дезінфекцію всіх приміщень, торгових об’єктів і торговельних місць за умови захищеності продукції (товарів) від забруднення.

9. Забезпечувати регулярне проведення спеціальних санітарних  заходів за щомісячним графіком: знищення комах, гризунів, шкідників (дезінфекція, дезінсекція, дератизація). Інформація про санітарні дні з прибирання території, приміщень, обладнання та інвентарю вивішується на видному місці при вході на ринок та в приміщення адміністрації.

10. Усі працівники ринку повинні бути одягнуті в одяг, що відповідає санітарним вимогам. Працівники, які безпосередньо надають послуги з продажу продовольчих товарів, рубачі та персонал що займається санітарним очищенням території підлягають обов’язковому медичному обстеженню, результати якого заносяться в особисті медичні книжки. Особи, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.   

11. Торговельні місця надавати сільгоспвиробникам та іншим власникам зарчових продуктів , а до продажу допускати харчові продукти тваринного і рослинного походження після обов’язкового проходження вет-сан-експертизи в ДЛВСЕ на ринку.


Автор: pressa від 09.08.2017





  

Відеорепортаж