Безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, у тому числі питної води (державний контроль за діяльністю суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, реалізацію, зберігання, т

До Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві необхідно звертатися при реалізації непридатних харчових продуктів, якщо виявлені  сторонні речовини, предмети, продукт пошкоджений в інший спосіб, зіпсований, за органолептичними показниками, у результаті дії механічних, хімічних факторів тощо, при порушенні умов реалізації швидкопсувних продуктів (відсутність холодильного обладнання, документів, що свідчать про якість.

Разом із скаргою необхідно надати, за наявності, копії документів про придбання харчових продуктів (товарних чеків, фото тощо) для отримання погодження Міністерства аграрної політики та продовольства, на здійснення перевірки, у встановленому порядку.

У закладах громадського харчування, торгівлі, у тому числі МАФах, необхідно дотримуватись умов зберігання, приготування та реалізації харчових продуктів, а саме: продукція, що швидко псується, повинна зберігатися при температурі від 0° до 6° С, підприємства повинні бути підключені до міських мереж водопостачання та каналізації, забезпечені в достатній кількості спец. одягом, миючими та дезінфікуючим засобами, працівники повинні дотримуватися правил особистої гігієни.

На продовольчих ринках харчові продукти, у тому числі тваринного походження, повинні реалізуватися при наявності висновку державної лабораторії ветсанекспертизи. Необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд продавців, умови реалізації (дотримання температурного режиму, наявність спецодягу, інвентарю, води для миття рук, наявність дезрозчинів).

Відповідно до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", до харчових продуктів належать напої та вода питна із централізованих (водопровідна) і нецентралізованих (бювети, колодязі, каптажі) джерел водопостачання. Тому, скарги щодо незадовільної якості питної води також повинно подавати до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Питання стихійної торгівлі не відноситься до компетенції Держпродспоживслужби. Це один із проявів порушення громадського порядку.

Проте, не радимо вживати продукти харчування, придбані в невстановлених місцях, у невідомих осіб.