Статті

Сфера безпечності харчових продуктів та ветеринарії

У 2016 році спеціалістами Головного управління проведені 552 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють провадження діяльності на території міста.
Перевірено діяльність 60 супермаркетів «Сільпо» мережі ТОВ «Фоззі Фуд», 8 супермаркетів «Варус» ТОВ «Омега», 8 супермаркетів «Новус» ТОВ «Новус-Україна», 4 супермаркети «Метро» ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна», 17 супермаркетів «Велика Кишеня» ТОВ «Фудмережа», магазини «Фора», «АТБ», ринків тощо. За результатами проведених перевірок, складені 137 приписів про усунення порушень вимог законодавства, виконання яких контролюється спеціалістами Головного управління.
При проведенні перевірок операторів ринку, спеціалісти Головного управління проводили роз’яснювальну роботу щодо необхідності розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), оскільки, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), з 20.09.2017 року зобов’язані запровадити таку систему контролю.
Головне управління здійснює реєстрацію потужностей операторів ринку з виробництва, зберігання та продажу харчових продуктів. За статистичними даними, на території міста здійснюють діяльність більше 20 тисяч потужностей, які підлягають реєстрації. У 2016 році зареєстровані 4500 потужностей, у 147 випадках надано вмотивовану відмову в реєстрації.
Проведені більше двохсот оглядів потужностей операторів ринку харчових продуктів, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. За результатами видані 144 експлуатаційні дозволи, 58 - відмовлено у видачі.
Типовими порушеннями, що стали підставою для відмови видачі експлуатаційних дозволів були невідповідність санітарно-технічного стану виробничих приміщень та недотримання поточності виробничих процесів.
На території міста діють понад 62 агропродовольчих ринків і торгівельних майданчиків, що реалізують продукцію тваринного та рослинного походження без отримання експлуатаційних дозволів. На ринках працюють більше 18 тисяч орендарів, які не зареєстрували свої потужності, що суперечить вимогам законодавства.
З метою вирішення даного питання, пропонуємо, спільно з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), провести нараду з керівниками агропродовольчих ринків.
Однією з підстав для видачі експлуатаційного дозволу агропродовольчому ринку є створення належних умов для роботи лабораторій.
З 2011 року лабораторії ринків підпорядковані Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
У серпні 2016 року, на виконання доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, спеціалістами Головного управління були проведені перевірки організації роботи лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках.  
За результатами проведених перевірок, було встановлено, що лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках міста, допускають грубі порушення в своїй діяльності, а саме:
- лабораторії розташовані в пристосованих приміщеннях;
- використовується вимірювальна техніка, яка не пройшла метрологічну повірку, у встановленому законодавством порядку;
- кількість реактивів та матеріалів для проведення лабораторних досліджень недостатня;
- використовуються реактиви з вичерпаним терміном придатності;
- на багатьох ринках контроль за реалізацією рослинної продукції та продукції тваринництва промислового виготовлення взагалі не проводиться.
Необхідно посилити заходи з удосконалення організації проведення ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, оскільки, за даними ДНДІЛДВСЕ, на ринки міста в 2016 році надійшли 26632 м’ясотуш яловичини, 44579 м’ясотуш свинини, 6177 м’ясотуш ДРХ та 53005 туш інших тварин (птиця, кролі, нутрії), 126064 партій молока та молочних продуктів, 3743 партії риби та рибопродуктів, 1021485 партій рослинницької продукції, 538331 партій готових харчових продуктів, мед, яйця та інші продути харчування, реалізація яких без належного лабораторного контролю може призвести до харчових отруєнь та інфекційних захворювань.
Щотижнево у м. Києві проводиться близько 85 ярмарків, у тому числі 21 традиційний сільськогосподарський ярмарок та 64 сезонні ярмарки. Протягом минулого року в столиці проведені 2700 таких ярмарків.
Організацію проведення ярмарків покладено на комунальні підприємства та районні у м. Києві державні адміністрації, які відповідають за розміщення торгівельних місць, прибирання території, санітарні заходи тощо.
Спеціалісти Головного управління звертають увагу організаторів та осіб, що здійснюють реалізацію продукції на ярмарках, на дотримання вимог законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів (наявність супровідних документів на продукцію, відповідного маркування, проведення ветеринарно-санітарної експертизи, санітарний стан робочих місць, дотримання температурних режимів, термінів придатності тощо).
З метою проведення нагляду (контролю) за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів, які реалізуються під час проведення регулярних, тематичних, сільськогосподарських і сезонних ярмарків у м. Києві, пропонуємо створювати робочі групи районних у м. Києві державних адміністрацій, із залученням спеціалістів Головного управління.
Реальну загрозу виникнення харчових отруєнь людей та занесення на територію міста збудників небезпечних інфекційних та інвазійних хвороб, в т.ч. спільних для тварин і людей (африканської чуми, сибірки, лейкозу, туберкульозу, трихінельозу, ехінококозу та інших), становлять осередки стихійної торгівлі та торгівля готовою продукцією тваринного походження (шаурма, шашлик, хот-дог та ін.) у місцях відпочинку киян.
Необхідно вжити дієвих заходів щодо припинення функціонування стихійних, неорганізованих ринків та торгівлі продовольчими товарами у невстановлених місцях, із залученням правоохоронних органів.
Для запобігання розповсюдження неякісної та фальсифікованої алкогольної продукції, протягом жовтня Головним управлінням, спільно з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та ДФС, були проведені моніторингові обстеження 24 пунктів роздрібної торгівлі алкогольними напоями. За результатами обстежень, виявлені численні порушення чинного законодавства, ДФС були вилучені 500 літрів фальсифікованої алкогольної продукції.
Такі спільні заходи державного контролю необхідно продовжувати в 2017 році, так як, відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», напої, у тому числі алкогольні, належать до харчових продуктів.


Автор: Редактор від 07.03.2017





  

Відеорепортаж