Статті

Понад 2,5 тисяч порушень законодавства було виявлено на Кіровоградщині під час перевірок закладів продовольчої торгівлі та громадського харчування

Заклади продовольчої торгівлі та громадського харчування були обстежені на предмет дотримання вимог чинного законодавства робочими групами, що створені при всіх районних державних адміністраціях і міськвиконкомах, за дорученням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

До участі в робочих групах були залучені державні інспектори ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, представники місцевих органів влади та самоврядування, ДСНС, Державна фіскальної служби та Національної поліції.

Протягом серпня-жовтня поточного року комісіями обстежено 3 517 об’єктів торгівлі (стаціонарні магазини, тимчасові споруди, місця сезонної торгівлі) та 806 закладів громадського харчування (стаціонарні, тимчасові споруди). Усього охоплено обстеженням 72% закладів. Перевірки здійснювались щодо наступних питань: благоустрою територій навколо закладів, стану водозабезпечення, каналізування, умови дотримання особистої гігієни працівниками закладів, наявність миючих та дезінфікуючих засобів, наявність санітарного одягу, особистих медичних книжок, допуску до роботи та пройденого медичного огляду, строки та умови реалізації продукції, наявність супровідних документів, маркування продукції, відповідність асортименту страв, що готуються і реалізуються, наявним приміщенням та обладнанню, наявність виробничого лабораторного контролю готових страв, поточність технологічного процесу, проведення дезінсекції та дератизації тощо.

За результатами перевірок виявлено 2 546 різних порушень законодавства. Найбільша їх кількість зафіксована в закладах продовольчої торгівлі: в 1560 закладах у працівники не пройшли медичні огляди; в 1202 – у працівників відсутні особисті медичні книжки; в 702 – порушуються умови реалізації харчової продукції (відсутнє холодильне обладнання, не витримується температурний режим зберігання продукції, порушується товарне сусідство); в 844 – відсутні супровідні документи на продукти; в 413 – порушені строки реалізації харчової продукції; в 246 – порушене маркування продукції.

Окрім того, 153 заклади не забезпечені питною водою, а 1818 – каналізуванням; у 857 - відсутні умови для дотримання особистої гігієни працівників; у 1179 – відсутні миючі та дезінфікуючі засоби.

Також у 707 закладах відсутній санітарний одяг у продавців (реалізаторів); у 104 – прилеглі території не благоустроєні, не прибрані; у 945 – відсутні сміттєзбиральні контейнери або не обладнані сміттєзбиральні майданчики. У 1854 закладах відсутні будь-які документи (журнали, акти виконаних робіт), які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів.

Багато порушень виявлено і в закладах громадського харчування. У 278 працівників відсутні особисті медичні книжки; у 319 – порушені терміни проходження медичних оглядів; у 208 працівників відсутній санітарний одяг.

На 290 об’єктах відсутні супровідні документи на харчову продукцію; в 239 – асортимент страв, що готується і реалізується, не відповідає наявним приміщенням та обладнанню; в 229 – порушується затверджений асортиментний перелік страв.

Також у 687 із 806 перевірених закладів громадського харчування відсутній лабораторний контроль готових страв (85%); у 580 закладах порушується поточність технологічного процесу (72%). Не забезпечені умови дотримання особистої гігієни працівниками у 162 закладах; відсутнє водопостачання для гігієнічних потреб у 198; відсутні мийні ванни для миття кухонного і столового посуду в 190; відсутнє каналізування у 219; відсутні миючі та дезінфікуючі засоби в 248 закладах; на 313 підприємствах відсутні будь-які документи, які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних робіт; відсутні облаштовані сміттєзбиральні майданчики в 290 закладах.

Також у 36 закладах торгівлі та 13 закладах громадського харчування виявлені порушення при зберіганні та реалізації лікеро-горілчаної продукції. Це відсутність супровідних документів на продукцію, ліцензій на її продаж, вичерпані терміни реалізації. 36,25 літра пива з вичерпаними термінами реалізації вилучено з обігу суб’єктами господарювання, надані накладна про повернення товару від заводу-виробника та довідка про його знищення. 

За результатами проведених обстежень суб'єктам господарювання на кожному об’єкті були надані рекомендації, роз'яснення та пропозиції щодо усунення виявлених порушень і відповідальність згідно з чинним законодавством, а також наголошено на обов'язковості дотримання правил поводження з харчовою продукцією, профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, недопущення реалізації небезпечної, фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції, запобігання виникненню випадків отруєнь сурогатним алкоголем.

Враховуючи те, що під час обстеження вищезазначених закладів виявлені грубі порушення, які можуть бути безпосередніми чинниками виникнення масових (групових) випадків харчових отруєнь та спалахів кишкових інфекцій, такі об’єкти можна розглядати як потенційно небезпечні для здоров’я людини. Тому відвідувачам та покупцям цих закладів завжди потрібно пам’ятати і про особисту відповідальність за своє здоров’я під час придбання товарів, проведення дозвілля.


Автор: admin від 12.12.2016





  

Відеорепортаж