Статті

Ранні кавуни та дині

1. Наприкінці червня, початку липня почали з’являтися, на наших ринках, ранні кавуни і дині, хоч і не в такій кількості, як раніше, бо цьому зашкодили холодний кінець весни-початок літа.

Перш за все для кавунів, не слід вибирати найбільші плоди. Звертати необхідно увагу на властивий певному овочу запах, колір. Запах не повинен бути різким, а колір – надто штучним. Якщо постукати по кавуну, звук повинен бути глухим, а не дзвінким. Якщо ж кавун зелений, він дзвенить, нітратний кавун створює враження ніби б’єте по спущеному м’ячу. Крім того, зріз кавуна нормального світиться цукровими крупинками, а от кавун із перевищенням нітратів буде гладкий і глянцевий. Якщо ви бачите, що прожилки на м’якоті кавуна товсті, жовтого, а не білого кольору, то це може говорити про надлишок нітратів.

Щодо дині, то найперше зверніть увагу на запах. Достигла диня повинна пахнути медом. Краще не купувати диню із запахом зелені, без запаху взагалі, або із неприємним запахом. Поплескайте долонею по дині. Стигла диня повинна видавати глухий звук. При натисканні на шкірку пальцями, диня повинна бути пружною. Тверда шкірка – ознака недостиглої дині.

Справжня цінність баштанних культур не так у відсутності шкідливих елементів, як у великій кількості корисних речовин, які вони дають нашому організмові. Тому купувати кавуни та дині краще після 15 серпня – саме тоді на наші ринки потрапляють хороші баштанні, щойно зібрані з полів.


2. Згідно з міжнародними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я людина може вживати без шкоди для здоров’я не більше 300-325 мг нітратів на добу. Доза нітратів в 600 і більше міліграм – гарантоване отруєння.

Допустимі норми нітратів у кавунах - 60 мг/кг, а у динях - 90 мг/кг продукту.

3. Кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують лабораторні дослідження на безпечність пропонованого продукту (експертні висновки). При купівлі обов’язково звертайте увагу на документи. Кожен продавець повинен їх мати і на вимогу споживача показати. Наявність таких експертних висновків підтверджує, що партія продукту безпечна для споживання.

Експертний висновок це бланк, він повинен містити інформацію про організацію, яка його видала, назву продукту, дані проведення органолептичного дослідження та цифрові показники вмісту нітратів.

4 . М`якоть дині містить багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С і А, каротин і пектини. Завдяки їм, диня є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює нервову систему, нормалізує роботу кишечника, а також виводить токсини.

Кавун теж, не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Так, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров`яних тілець — лейкоцитів, а також грає важливу роль при вагітності — регулює формування нервових клітин ембріона, що украй важливе для його нормального розвитку. Окрім того, кавун сприяє звільненню застійної жовчі. Також, кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину.

5. Перші симптоми отруєння нітратами з’являються приблизно через 1-6 годин після їх надходження в організм.

Потрібно розуміти, що отруєння протікає у всіх з різним ступенем прояву і залежить від кількості отрути, що міститься в продуктах, які вживаються, від стану захисної мікрофлори кишечнику людини, від індивідуальної чутливості організму та ін.


В більшості випадків в симптоматиці отруєння нітратами присутній наступне:
  • нудота (блювота);
  • діарея;
  • болі в області печінки (у правому підребер’ї);
  • зниження артеріального тиску, запаморочення;
  • слабкість, млявість, сонливість;
  • порушення координації;
  • ціаноз, тахікардія, задишка;
  • головний біль, шум у вухах;
  • у важких випадках – втрата свідомості, судоми.

Людині з проявами симптомів отруєння нітратами слід негайно очистити шлунок – у домашніх умовах це можна зробити, давши випити кілька склянок блідо-рожевого розчину марганцівки і викликавши блювоту штучним шляхом. Бажано повторити дану маніпуляцію кілька разів. В якості засобів, які можуть допомогти в знятті симптомів отруєння нітратами, використовують активоване вугілля. Після надання першої допомоги обов’язково викличте швидку допомогу. Можливо, такому хворому знадобиться термінова госпіталізація.



Автор: admin від 25.07.2016





  

Відеорепортаж