Статті

Ранні овочі не завжди корисні для організму, так як крім вітамінів часто містять велику кількість нітратів

З приходом весни прилавки ринків рясніють вітамінним розмаїттям: зелена цибуля, петрушка і кріп, свіжі огірки та редиска, молода картопля, кабачки і капуста. Ранні овочі не завжди корисні для організму, так як крім вітамінів часто містять велику кількість нітратів. Вміст нітратів у овочах закритого грунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому.
Якщо є підозра, що куплені овочі «багаті на нітрати», зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику.

Потрапляючи в організм нітрати викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем.

Пам’ятайте що у корінні, шкірі, поверхневих шарах овочів та фруктів, накопичується найбільша кількість нітратів.

Не можна вживати: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірки огірків, динь, баклажанів, кабачків, буряка, редьки.

Позбутися нітратів повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість – реально.

Перед вживанням і приготуванням овочі слід ретельно мити та видаляти позеленілі частини, де накопичується найбільше нітратів.

Обов’язково перед вживанням овочі та фрукти замочувати в холодній воді не менше 30 хв. Вимочувати та відварювати овочі слід у великій кількості води, що важливо, відвар зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі.

При варінні овочів кількість нітратів знижується на 40-80 %.

Салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування.

Запам’ятайте, що найсвіжіші овочі мають термін зберігання від 5 до 10 днів. При купівлі овочів га фруктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, терміни реалізації, вимагайте у продавців надати Вам документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів.


Автор: pressa від 16.05.2017





  

Відеорепортаж