Статті

Зміни до законодавства у сфері захисту прав споживачів

Відповідно до листа «Про організацію навчально – роз’яснювальних заходів, обумовлених змінами до законодавства у сфері захисту споживачів, у приміщенні Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації 22.03.2017 керівники підприємств та підприємці даного району взяли участь у лекції семінарі з питань захисту споживачів, безпечності харчових продуктів та ветеринарії, «Про особливості проведення заходів Державного нагляду (контролю) у сфері безпечності та якості харчових продуктів та захисту споживачів, проведеної фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

У інформаційно – роз’яснювальних заходах доповідачами виступали : Зубков С.С. – аудитор ГУ, Мазепа І.Ю. – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві, Косюхно Р.В. – головний спеціаліст відділу санітарно – епідеміологічного нагляду та організації розслідувань Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві, Уварова О.П. – головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління.

Під час заходу, організованого відділами торгівлі та споживчого ринку даних райдержадміністрацій, спеціалісти Головного управління ознайомили його учасників зі змінами, які відбулися в законодавстві України у сфері захисту споживачів та дали відповіді на актуальні для підприємців питання.

При проведенні даних заходів явка представників бізнесу за різними сферами та формами господарювання була по чисельності в середньому близько 45 осіб

Вступна частина містила доведення до підприємців інформації щодо 442  Постанови, відповідно до якої створено Головне управління шляхом об’єднання Управлінь, з метою оптимізації влади, основних напрямків роботи та інформації щодо відсутності мораторію на проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) фахівцями Головного управління суб’єктів господарювання.

При проведенні даних навчально – роз’яснювальних заходів освітлювались питання щодо змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, при проведенні планових та позапланових перевірок, а саме передбачення з 2017 року необхідності отримання обов’язкового погодження на проведення заходів перевірок Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вилучення із Закону слова «обґрунтованого» звернення, прийняття до уваги звернень без наявності розрахункових документів. Надання суб’єктам господарювання в обов’язковому порядку копій направлення та погодження на проведення перевірки. Щодо планових перевірок обговорювались питання частоти і періодичності заходів відповідно до критеріїв ризику.

Крім того обговорювались права споживачів, передбачених ст. 8, 9, 10 та 17 Закону України «Про захист прав споживачів». Взаємодія Головного управління з правоохоронними органами та державними податковими інспекціями у разі ухилення підприємців від відповідальності.


Акцентувалась увага на тому, що у разі виникнення спірних питань, щодо осіб,  зазначених у розпорядчих документах суб’єкти господарювання можуть перевірити додатково інформацію, яка їх цікавить, завдяки сайту Головного управління з номерами телефонів, зазначеними у ньому. Зокрема було доведено інформацію щодо можливості перевірки наявності або відсутності в плані перевірок того чи іншого суб’єкта господарювання завдяки даному сайту.
Також, приділялась увага Закону України «Про звернення громадян» в частині обов’язкового надання підприємцями споживачам письмових відповідей, Акцентувалась увага на обов’язковій видачі споживачам розрахункових документів, та окремо на тих суб’єктах господарювання, які мають електронно – касовий апарат і повинні мати в обов’язковому порядку термінал для надання споживачам можливості розрахуватися картками. 

Зубков С.С. - Приділялась увага відповідальності, за допущені правопорушення відповідно до ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» та Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» та пілотному проекту відео фіксації на перевірках службовими особами ГУ безпосередньо процесу перевірок.

Надавалась інформація щодо обов’язкової необхідності отримання експлуатаційних дозволів (для суб’єктів господарювання, які реалізують м’ясні продукти з температурним режимом нижче 10 град за Цельсієм) та відповідно до Наказу № 39 «Про порядок проведення державної реєстрації – реєстрації потужності з поданням заяви встановленого зразку до ГУ, а також прибутковим накладним, обов’язковості проходження вчасних медичних оглядів, проходження відомчого контролю для підприємств громадського харчування.

Перший заступник Голови Голосіївської РДА Ткаченко Ю.В. та представники відділу торгівлі та споживчого ринку м. Києва сподіваються, що інформація, отримана підприємцями під час семінару, допоможе їм при веденні господарської діяльності та уникнення штрафних санкцій.


Автор: admin від 24.03.2017





  

Відеорепортаж